Co w piątek na obiad zamiast ryby? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co w piątek na obiad zamiast ryby?

Co w piątek na obiad zamiast ryby?

Autor zdjęcia/źródło: KamranAydinov (Freepik)

Piątki zgodnie z katolicką tradycją to dni postne. Szczególnie teraz, w trakcie trwania Wielkiego Postu bardziej zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszych talerzach, wybierając bezmięsne dania. Co przygotować na postne piątkowe obiady? Co wybrać na postny obiad zamiast ryby? Mamy dla was kilka smacznych propozycji — od tradycyjnych puszystych naleśników po pyszne sycące warzywne leczo!

Naleśniki z białym serem i mascarpone

nalesniki
Zdjęcie: azerbaijan_stockers (Freepik)

Puszyste naleśniki z białym serem i mascarpone to lekko zmodyfikowana wersja tej  tradycyjnej potrawy. Naleśniki są sycące i z chęcią jedzą je dzieci. Dzięki dodaniu serka mascarpone nadzienie jest wprost aksamitne. Doskonale sprawdzą się na piątkowy postny obiad.

Składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka mleka (3,2)

  • pół szklanki wody mineralnej

  • łyżeczka cukru

  • łyżka oleju

  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g tłustego twarogu

  • 100 g mascarpone

  • łyżka cukru pudru lub drobnego do wypieków

  • łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropli esencji waniliowej

Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę pozbawioną grudek. Odstawiamy ciasto by „odpoczęło” w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Oba sery z dodatkiem cukru i wanilii rozgniatamy widelcem do powstania gładkiej masy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Przygotowane placki smarujemy do połowy przygotowanym nadzieniem i składamy na cztery w koperty lub zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki nadają się od razu do podania, a także następnego dnia po odgrzaniu. Można je oprószyć cukrem pudrem, polać miodem lub sosem truskawkowym.

Makaron lub kopytka z sosem pieczarkowym

kopytka z sosem pieczarkowym
Zdjęcie: timolina (Freepik)

Kremowy sos pieczarkowy podany z makaronem lub domowymi kopytkami to nasza kolejna propozycja na piątkowy postny obiad. Przygotowuje się szybko, pachnie obłędnie i smakuje nawet największym niejadkom.

Składniki:

  • 250 g pieczarek

  • ½  cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150  ml śmietanki 18% lub 30%

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

  • spora garść natki pietruszki

Dodatki:

250 g makaronu np.: tagliatelle, muszelki, penne;

lub 500 g domowych kopytek.

Peczarki obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki oraz czosnek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż pieczarki się zarumienią, a woda całkiem odparuje. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika i gotuj sos, mieszając do momentu aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. 

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją lub zagrzej kopytka. Dodaj makaron na patelnię z gotowym sosem — wymieszaj. Nałóż porcje na talerze.

Spaghetti Napoli

Spaghetti napoli
Zdjęcie: valeria_aksakova (Freepik)

Klasyczne włoskie spaghetti w aromatycznym sosie pomidorowym to idealny wybór na postny obiad. Proste składniki, szybkie przygotowanie i intensywny smak — nie może być lepiej!

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti

  • 500 g pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ½ łyżeczki cukru

  • sól, pieprz, oregano, bazylia

  • starty parmezan lub grana padano (opcjonalnie)

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Całość gotuj na małej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj do sosu na patelni, całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Nałóż porcję na talerze. Danie posyp świeżą bazylią i startym parmezanem.

Wegetariańskie leczo

Leczo wege
Zdjęcie: Freepik

Kolorowe, aromatyczne leczo pełne warzyw to świetna alternatywa dla klasycznej wersji z kiełbasą. To jednogarnkowe danie jest lekkie, a jednocześnie pełne smaku!

Składniki:

  • 2 papryki (czerwona i żółta)

  • 1 cukinia

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów)

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 200 g passaty

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia

  • natka pietruszki do podania

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż kilka minut, aż lekko zmięknie. Następnie dodaj cukinię. Smaż kolejne kilka minut. Na koniec gdy warzywa będą już miękkie dodaj pomidory, oraz passatę lub koncentrat, oraz przyprawy. Pamiętaj, że po dodaniu pomidorów inne warzywa znacznie wolniej będą mięknąć — nie dodaj ich zbyt wcześnie! Przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. pół godziny. Dopraw do smaku. Leczo podawaj z pieczywem lub kaszą.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje na piątkowe postne obiady przypadną Wam do gustu. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Meble kuchenne w małym mieszkaniu – jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń?